Många behöver bättre däck till hösten

Många behöver bättre däck till hösten

I Nyköping, en bit utanför Stockholm, utförde polisen tillsammans med trafiksäkerhetsförening NTF en razzia. Det höga antalet bilister som inte har koll på sina däck oroar NTF, rapporterar SVT.

När hösten knackar på dörren är det extra viktigt att se om sina däck. Hur väl däcken fungerar kan vara avgörande för hur en olycka i trafiken slutar. En bil med bra däck kan bokstavligt talat rädda liv.

Lars Nordqvist på NTF är inte optimistisk. Han säger att många inte har någon koll alls på sina däck. Extra farligt är det om personen i fråga är inne på den sista säsongen med sina sommardäck. Däcken har då riktigt dåligt fäste, och när den första frostnatten kommer kan det innebära en stor fara.

Förutom frosthalkan kommer det mycket vatten i och med regnet under hösten ­– saker som kan bli extra farliga om däcken har dåligt grepp.

Väntar tills våren

Problemet uppstår då många, som är inne på den sista säsongen med sina sommardäck, väljer att vänta tills nästa vår för att byta ut dem. Det här är ett problem som kan vara riktigt farligt, enligt Lars och NTF.

Istället är det nu om sommardäcken bör bytas ut menar han. Farorna som kommer innan bytet till vinterdäck sker, är inte något man bör glömma bort.

Av de olika däcktyper som finns (se till exempel dack-outlet.se på förstasidan), är det viktigt att vara medveten om hur länge de håller. Sommardäck som börjar tappa greppet är farligt, och samma gäller med vinterdäck.

Däck en avgörande faktor

SVT skriver att finsk statistik gör gällande att så mycket som var sjunde olycka har dåliga däck som en bidragande orsak. Bilinspektör Nils-Erik Duseng, som samarbetar med polisen och NTF under razziorna, har sett riktiga skräckexempel.

  • Vissa har ens knappt något gummi kvar på däcken. Och så har de barn med i bilen. Då tänker man inte så långt, säger han till SVT.