Så använder Vallentunaborna och Stockholmarna rot- och rutavdragen

Sedan rot- och rutavdragen infördes har svenskars intresse för att anlita tjänster som hemstädning, flyttstädning och hantverkararbeten exploderat. Det bir allt vanligare att man betalar för hjälp i hemmet eller att man renoverar eller gör om i huset. Men hur ser egentligen användandet ut? Och hur skiljer sig Vallentunabornas användning av avdragen sig åt från andra kommuner i Stockholms län?

Skatteverket publicerar regelbundet statistik om hur rot- och rutavdragen används på olika håll i landet. Firmor, vars tjänster ger rätt till ett av avdragen, annonserar ofta sina tjänster med vad priset blir efter avdrag.

Om du till exempel söker på ”hemstädning pris” i valfri sökmotor, får du i många fall upp hemsidor där priserna anges med ”efter rut” eller ”efter rot”. Framförallt gäller det tjänster som riktar sig till privatpersoner, då företag ju inte kan använda sig av avdraget.

Vallentunas användning av avdragen ökar

Jämfört med vissa andra kommuner i Stockholms län är Vallentunas användning av avdraget ganska blygsamt. Dock kan det konstateras att användandet av avdragen har växt en hel del sedan införandet 2009. Det året använde endast 374 stycken Vallentunabor avdraget, till ett belopp av 1 100 888 kronor. 2017 ser det, hittills, väldigt annorlunda ut. Enligt Skatteverkets statistik har redan över 3 000 personer använt sig av rut-avdraget, då till en summa av nästan 18 miljoner kronor.

Även rotavdraget har växt en hel del i popularitet sedan starten. År 2009 använde nästan tusen personer i Vallentuna avdraget. År 2017 har detta växt till nästan 3 000 personer (hittills i år) till ett belopp av över 25 miljoner kronor. 2015 kunde en peak noteras, då ca 5000 personer i Vallentuna använde rotavdraget till ett belopp av över 90 miljoner kronor – att siffrorna blir så höga även det här året verkar dock osannolikt i nuläget.