Allt fler väljer tåg före flyg

Gretaeffekt, klimatångest eller miljömedvetenhet? Oavsett begrepp så har miljöaspekten påverkat vårt sätt att resa. Allt fler väljer tåg vilket även innebär att SJ vågar satsa för framtiden. 

Efterfrågan på tågbiljetter ökade kraftigt för SJ under 2019 och man kommer därför att genomföra investeringar för att kunna öka kapaciteten. Under tredje kvartalet 2019 gjorde SJ vinst på 198 miljoner vilket kan jämföras med samma period föregående period med en vinst på 93 miljoner. 

En tydlig koppling till minskat flygresande och bilresande kan ses. Mellan januari och september 2019 minskade flygandet med 8 % samtidigt som tågresandet ökade med 11 %. Även om en del börjar välja tåg för resor inom Europa så dominerar däremot flyget som transportmedel vid längre resor. Detta inte minst om man har en begränsad tid som kan läggas på transport. 

Tågresa utomlands – kräver samma säkerhet som flyget

I flera reserelaterade artiklar på ekonomisajten spargrisarna.se påpekas vikten av att planera sin resa och skapa säkerhet och trygghet på resan. Tips som gäller oavsett om utlandssemestern består av en längre tågresa till Paris eller direktflyg till Lissabon.

Än så länge förknippas tågresandet främst med inrikesresor men när det blir allt lättare att åka utomlands med tåg, samtidigt som miljömedvetenheten ökar, blir det fler som väljer detta alternativ. Det finns en del viktiga saker att tänka på inför resan

Fakta: Inför utlandsresan

  1. Kontrollera passet

Det räcker inte med att ha ett giltigt pass. Vissa länder har kravet att passet ska vara giltigt minst 1 – 3 månader från att man reser in i landet. Detta bör kontrolleras innan man åker iväg till flygplatsen eller tågstationen. 

2. UD-listan

Det är ytterst få som anmäler sig till ”svensklistan” hos UD om man åker en vecka till Grekland på chartersemester. Väntar däremot en lite mer äventyrlig resa finns en fördel att UD vet var man befinner sig.

3. Även tågresa täcks av reseförsäkringen

Många utgår från att kreditkortets reseförsäkring enbart gäller flyg. Men ersättning går även att få vid ”försenat allmänt färdmedel” vilket tåg räknas som. Det finns även kreditkort som ger ersättning vid stöld av bagage vid tågresa (SJ Prio Vit/Grå/Svart). 

Betala därför alltid resan med kreditkortet för att kunna ta del av avbeställningsskyddet och en rad andra försäkringar. 

4. Kopia på alla viktiga dokument

Biljetter, pass och andra viktiga dokument kan tappas bort eller bli stulna. Ta foton på dem och ha dem i någon molntjänst. Därmed kommer du åt dem var du än befinner dig. Ibland rekommenderas även papperskopior vilket gör att något behov av internet inte finns.

5. Utnyttja nattågen och undvik hotellen

För att hålla nere boendekostnaden kan nattågen bokas på de längre sträckorna. Sov skönt i en sovkupé och var utvilad när du kommer fram till destinationen. Framförallt undviks kostnad för hotell. Visserligen är det dyrare med sovkupé än sittplats – men fördelen med att slippa ytterligare kostnad för boende väger upp den något högre biljettkostnaden.