Gott om jobbmöjligheter i städbranschen

Att arbeta som städare är inte något drömjobb för dom flesta. Trots att arbetslösheten är relativt hög och att det finns gott om lediga städjobb är det ändå få som gör sig mödan att söka. Lokalvårdaryrket må ha ett dåligt rykte men för den som är villig att kavla upp ärmarna och arbeta finns gott om jobb, framförallt i Stockholmsområdet. Söker man exempelvis på hemstädning Stockholm på google dyker det upp både företag som erbjuder tjänster men också företag som letar nya medarbetare. Även inom andra områden saknas det folk och i Stockholm finns drygt en femtedel av landets lediga städjobb. 

Stor efterfrågan ger många jobb 

Att ha fint i hus och hem tycks vara viktigare än någonsin och det ska inte bara vara nyrenoverat och finnas nya möbler, utan det ska gärna vara skinande rent också. Många väljer därför att leja bort städning i hemmet, vanligtvis vecko- eller månadsvis vilket är en stor orsak att efterfrågan på städtjänster blivit högre än tidigare. Hjälp med tvätt, fönsterputsning och andra hushållssysslor underlättar för många privatpersoner men även företag väljer i stor utsträckning att anlita städfirmor för att hålla rent och snyggt samtidigt som man sparar in viktig tid. 

Enligt arbetsförmedlingen finns närmare 500 lediga städjobb, varav över 100 av dessa i Stockholm. Här finns många verksamma företag men bevisligen också många lediga tjänster. Vare sig man kan tänka sig jobba med fönsterputsning i Stockholm eller inom något annat område någon annanstans så finns det alltså gott om jobb för den som är villig att ge sig in i branschen. 

Varierande arbete 

Att jobba som städare handlar inte bara om att städa i offentliga miljöer som på sjukhus och skolor, inom industri- och hotell, utan branschen är bredare än vad dom flesta kanske tror. Som tidigare nämnt finns även en ökad efterfrågan på städtjänster hemma hos privatpersoner vilket gör att man kan ha väldigt varierande arbetsdagar. Det är ett socialt arbete där man kommer i kontakt med nya kunder dagligen och det går nästan att garantera att inget uppdrag är det andra likt. Är man bosatt i Stockholm och har lite erfarenhet kan man troligtvis också ganska fritt välja vilken typ av städjobb man vill syssla med, just eftersom efterfrågan och bristen är så pass stor. 

En bra bransch med dåligt rykte 

Trots det dåliga ryktet kring städaryrket finns det många verksamma i branschen som verkligen tycker om och brinner för det dom gör. Man behöver trots allt ingen utbildning utan bara en god arbetsvilja för att få ett jobb. Lönen är förvisso inget att skryta med men det är definitivt inte ett arbete värt att kalla för ”skitjobb”. Yrket har dessvärre fått en låg status och det är svårt att locka unga människor till branschen även fast det finns goda jobbmöjligheter. Kanske beror det på att många i ung ålder förväntar sig ett fint och välbetalt jobb utan större ansträngning och frågan är om det går att få dessa att kliva ur fantasibubblan och råda bot på problemet, eller om det kommer att bestå för all framtid.