Dubbelt svart kaffe skapar uppmärksamhet

Dubbelt svart kaffe skapar uppmärksamhet

Svart kaffe vet de flesta vad det är. I alla fall om man är kaffedrickare. Men svartcafé är inte lika känt. Men det är ett begrepp som fått stor uppmärksamhet under 2016. Detta efter att ABF och Synskadades Riksförbund tillsammans skapat ett café där man kan få uppleva hur det är att gå på café som blind. Med helt nedsläckta lokaler hos Peace and Love har detta lite udda café slagit upp. Allt för att de som ser ska förstå hur det är att vara blind. Hur enkelt är det att hantera en kaffekvarn, hur mycket kaffe ska man hälla i koppen och hur smutsig blir kläderna när princesstårtan ska skäras upp?

Inspiration från svartklubben

Det är inte första gången som det startas något för att belysa hur det är att vara blind. Redan 2003 recenserade Aftonbladet en krog i Tyskland som hade samma koncept.  Detta har slagit så väl ut att krogar och restauranger nu öppnat över hela världen med idén at servera i totalt mörker. Från att vara ett sätt att få upp ögonen för hur blinda har det så har det blivit en hel affärsidé .

En man i reportaget som Aftonbladet skrev berättade att han gick dit för att få lugnet. Visserligen är det inte helt tyst- men helt mörkt. I en stressad vardag gäller det att hitta vad man behöver för att hitta lugnet igen. För honom var det mörkret.

I Sverige finns Svartklubben (restaurang i Stockholm) med samma inriktning. Här serverar, sjunger och underhåller blinda under hela måltiden – som är i totalt mörker. Det är som de skriver på hemsidan ”Vårt mjuka mörker är varmt och välkomnande”. Men visst tar det några minuter innan man vågar slappna av. Bara känslan av att inte se något framför sig är för många obehagligt. Men det är ju även en del av affärsidén och något som skapar en större förståelse för de blindas vardag.