Tecken på att våren kommit till Stockholm

Våren har kommit till Stockholm! Stadens invånare ler mot varandra, har lite mer tålamod och inte riktigt lika heltäckande kläder. Det blir en bättre stämning helt enkelt och när körsbärsträden i Kungsträdgården blommar finns det verkligen ingen tvekan.

Men vilka är de mer konkreta vårtecknen? Vad ska man titta efter för att vara helt säker på att våren faktiskt har kommit nu och inte bara luras i lynnigt (april-)aprilväder?

Cyklisten

Ut ur gömmorna, från garage och förråd, kommer alla cyklar fram. De inbitna cykelfantasterna har tagit sig fram under vintern också, med i skägget och dubbar i däcken, men den vanlige cyklisten plockar fram sin cykel, putsar, oljar och fejar först när våren tagit sig ton. Bilisterna får tänka lite mer och att våra kommuner har fullt upp att sopa rent alla cykelvägar för ut kommer cyklisten som vårtecken nummer ett.

Varmluftsballongerna

Höjer man blicken något, upp över takåsarna, sådär vid fyra fem på eftermiddagarna, precis i solnedgången så ser du mer eller mindre stora fläckar – luftballongerna. Ofta i sällskap med flera andra livar de upp himmelen med sina glada färger. Stora säsongen för turer med vy över hela Stockholm har anlänt och som lite lågmält vårnöje beger sig folk ut i. Som vårtecken nummer två flyter luftballongen fram. Sugen på en tur med varmluftballong?

Södra Djurgården vaknar

Gröna Lund öppnar för säsongen och alla vallfärdar för att ta sig en tur i Jetline eller för en kvällskvist-konsert, båtarna fylls med människor och spårvagnen som ekat tom i månader är full med människor. Visst att Skansen har öppet året om men det är på våren björnarna vaknar, säsongen av Allsång på Skansen kan visualiseras och parkens djur börjar få lite vårkänslor. Som vårtecken nummer tre är uppvaknandet av Södra Djurgården nog det säkraste vårtecknet du kan hitta.